Ремонтират църквата в Благоевград с пари по проект
Ремонтират църквата в Благоевград с пари по проект / Снимка: Община Благоевград
Община Благоевград и Църковното настоятелство на катедралния храм „Въведение Богородично” ще опитат да осигурят финансови средства за ремонт на светата обител със съвместен проект.

Ценните стенописи в 174-годишния храм се съсипват от години от влага и мухъл. Те се нуждаят от спешна реставрация. Проблемът е, че под сградата има подпочвени води, а дренажите са стари и трябва да се ремонтират.

„Смятаме да кандидатстваме с общ проект с Църковното настоятелство във Фонда на фондовете, тъй като само общината няма как да е бенефициент. Уточняваме детайлите по проекта с Неврокопския митрополит Серафим”, сподели кметът Камбитов.

Митрополит Серафим е уверил, че до дни ще предостави на общината проект за изграждане на втора голяма църква в Благоевград. Тя ще бъде построена в района на бившата казарма, където Министерството на отбраната прехвърли собствеността на част от терена на община Благоевград. Частен инвеститор е осигурил парите, ако всичко е наред, то до края на годината трябва да се направи първа копка на строежа на църквата. Община Благоевград вче има готов проект за ремонт на сградата на Народно читалище „Никола Вапцаров-1866” и Камерна опера на стойност 1 170 000 лв.