Разрешиха узаконяването на жилищата в кв. Освобождение
Разрешиха узаконяването на жилищата в кв. Освобождение / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Благоевградските съветници одобриха методика за определяне на пазарната цена на правото на строеж от 87.37 лв. на квадратен метър с цел узаконяване в кв. “Освобождение”. Данъчната оценка на отстъпеното право на строеж в квартала съгласно Закона за местните данъци и такси е 158,95 лв./кв. м.

През месец март тази година Общинският съвет върна методиката за разглеждане в Комисията по икономика и приватизация и Комисията по устройство на територията, комунално-битово обслужване, екология и транспорт. Втората комисия поиска да бъде изготвена нова методика от друг лиценциран оценител. Такава беше възложена и внесена от кмета на Благоевград за одобрение в Общинския съвет на 8 април тази година. Тя определя цена от 88,25 лв. за кв. м.

На заседанието днес съветниците одобриха предложената в началото на годината от общинска администрация методика. Решението на общинските съветници ще осигури ликвидиране на последиците от извършеното преди 31 януари 2004 г. незаконно строителство и ще даде възможност да бъдат узаконени на името на собствениците си жилищни сгради със застроителен режим по одобрените подробни устройствени планове в кв. “Освобождение” .

Съветниците решиха процедурата за узаконяване да стане в срок от 18 месеца от влизане в сила на решението.

На днешното заседание бе прието и предложението на кмета за удължаване срока за узаконяване на гаражите, за които има застроителен режим по одобрените подробни устройствени планове. Съгласно решението на Общинския съвет от 27 ноември миналата година срокът за узаконяване на гаражите в кварталите ”Струмско”, ”Бялата висота”,”Ален мак”, ”Еленово – 1”,”Еленово – 2” и ”Орлова чука” изтече на 27 ноември тази година.

До 31 октомври 2010 г. са узаконени 125 гаражa, като общата стойност на заплатените суми за право на строеж е 412 869 лв. Към настоящия момент са започнали процедури по узаконяване на останалите 100 гаражa, но поради финансовата криза собствениците все още не са заплатили дължимите суми и такси за учредяване право на строеж.

До възможността да бъдат узаконени гаражите се стигна, след като по предложение на кмета на общината, в края на миналата година Общински съвет прие решение и утвърди методика за определяне на цените на право на строеж за различните квартали. Решението е съобразено с разпоредбите на Закона за устройство на териториите и изпълнението му стана възможно с влизането в сила на подробните устройствени планове на 6-те квартала на Благоевград.