Разкриха престъпна схема за застраховки Гражданска отговорност
Разкриха престъпна схема за застраховки Гражданска отговорност / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Полицаи от Гоце Делчев разкриха схема за застрахователни измами. За времето от 1-и юни до 30 юли на територията на Районното управление в Гоце Делчев са установени  22 престъпления по чл. 308 от Наказателния кодекс, извършени от застрахователни агенти във връзка с изготвяне на задължителни застраховки „Гражданка отговорност".

В хода на разследването е установено, че механизмът на извършените престъпления е еднакъв. При съставяне на акт по чл. 100 ал. 1, т. 3 от Закона за движение по пътищата, който изисква представяне на задължителна застраховка „Гражданска отговорност", нарушителите не представят такава, като се възползват от правото си на възражение в тридневен срок. В същия срок те представят застрахователна полица с дата преди съставяне на акта.

При извършените проверки полицаите установили, че застрахователните полици са съставени непосредствено след съставяне на акт и при регистрацията им в офисите  на застрахователите не са спазени общите условия, произтичащи от договорите за  застрахователно агентство. С действията си застрахователите са целели да се избегне наказание по чл. 315 от Кодекса за застраховане.

Материалите от извършените проверки са изпратени в Районна прокуратура с мнение за образуване на досъдебни производства по чл. 308 от НК срещу застрахователите и чл. 316 от НК срещу лицата, използвали полиците.