/ ThinkStock/Getty Images
С участието на Окръжна прокуратура - Благоевград са извършени претърсвания и изземвания на електронни доказателства
 ГДБОП и Окръжна прокуратура-Благоевград са участвали в разкриване на мащабна трансевропейска измама с платена телевизия - IPTV. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проведеният в много страни ден на акция, координиран от Евроджъст в Хага, е довел до разбиването на международна престъпна мрежа, извършваща масови измами с платена телевизия, което показва, че организираната престъпност разширява своите незаконни дейности в посока големи нарушения на аудиовизуалното авторско право. Действията, предприети в този уникален за Европейския съюз казус, са резултат от комплексни разследвания, проведени от прокурори от Неапол и Рим, с подкрепата на съдебни и полицейски органи от България, Германия, Гърция, Франция и Нидерландия, както и Евроджъст.

Цацаров и Гешев се срещнаха в Хага с президента на Евроджъст

Щетите, причинени от престъпната групировка, възлизат приблизително на 6.5 милиона евро, като застрашават съществуването на много законни доставчици на платена телевизия на пазара. Преустановена е дейността на повече от 200 сървъра в Германия, Франция и Нидерландия, а над 150 PayPal акаунта на престъпниците са блокирани. Звеното за съдебно сътрудничество на Европейския съюз, Евроюст, е създало своя стотен координационен център, считано от създаването на първия център през 2011 г., имащ за цел предоставяне на подкрепа на място на националните органи за бързото прекратяване на незаконните дейности. Днешната едновременна операция е довела до прекъсване на сигнала за зрителите на незаконната платена телевизия в Европа, които са се възползвали от абонамент далеч под пазарната стойност.

ГДБОП след акцията срещу кабелното пиратство: Никъде не е спиран интернетът

С участието на Окръжна прокуратура - Благоевград и отдел „Киберпрестъност“ на ГДБОП в страната са извършени претърсвания и изземвания на електронни доказателства от два адреса в Петрич – офиси и седалища на фирмите, използвани за извършване на престъпната дейност. Действията на прокуратурата и антимафиотите били съпроводени от четири командировани в България представители на италианските полицейски власти. Шест месеца по-рано отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е започнал документиране на престъпната дейност, която се извършвала на територията на страната, като част от цялата международна дейност.