Разкриха форума на Хераклея Синтика
Разкриха форума на Хераклея Синтика / Снимка: Исторически музей
Археолози разкриха форума на древното селище Хераклея Синтика. Това е центърът на обществения, културния и социалния живот в населеното място. Той е много добре запазен и е явление за България. Дори плочникът отдолу е почти непокътнат, запазени са стълбите, както и няколко лъвски глави, които са част от покривната конструкция, укрепена с квадратни колони.

Да видят форума в Хераклея Синтика дошли преди дни кметът на община Петрич – Димитър Бръчков, и общински съветници. Целта на археолозите, които приключват първия етап от дейността си за тази година в края на тази седмица, е да консервират на място форума, за да може да се радват на ценната находка посетителите в античния град. В началото на юни екипът на доцент д-р Людмил Вагалински отново ще е на терен тук, за да продължи проучванията си до края на месец юли.

Преди време бе направено сериозно проучване с георадар. Сега са осигурени финансови средства по проект, за да се направи заснемане с лидар – технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти с помощта на лазери, камери и инфрачервена светлина.
Екипът ще продължи изследването и на комплекс от втората половина на 4-ти век преди новата ера. Възможно е обществената сграда от ранноелинистическата епоха да е била собственост на македонския управител по онова време.