/ БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ
Протест срещу плащането на корпоративен данък от тютюнопроизводителите се проведе в град Хаджидимово, той бе организиран от Иван Сабахлъков.
 

Протест срещу плащането на корпоративен данък от тютюнопроизводителите в Хаджидимово
БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ


Едва 20-ина се събраха на площада в града - общински център край Гоце Делчев. „Протестът, който днес инициирам е във връзка с едни писма, които получавам като бели, само че черни лястовици. Всеки ден, всеки един тютюнопроизводител получава такива писма за дължими данъци за референтен период, като според държавен вестник някои са освободени от тези данъчни задължения.

Но явно някои господа си правят опит дали наистина можем да платими и този данък. Ние платихме данъка на отрасъла тютюнопроизводство с това , че го унищожиха и демографският проблем в региона е голям.

Данъкът, който плащаме в момента, е че младите избягаха и селата се обезлюдяват и в момента искат да им платим един 10-процентов корпоративен данък, който според тях е усвоим. Защото те ни ги дават тези писма или тези данъчни задължения под формата на преходен период - така е формулирано в Министерство на земеделието и това на финансите. Всички знаем, че помощите от това естество са освободени от данъчни задължения, но явно на някого му скимна, че и от най-нисшата каста в държавата може да вземе пари.

Хайде да направим едно проучване дали политическите ни партии, които вземат по лев от човек - плащат на субсидията си данък, дали братята роми плащат данък на енергийната субсидия, която взимат.

Изведнъж се оказа, че единствените нормални, от които могат да вземат пари - сме ние. Няма да се примирим. Аз лично съм си платил данък - данък на живота, в който тютюнопроизводството беше убито. На българина не остана нищо на кожата на гърба вече”, каза Сабахлъков и добави:
 

Протест срещу плащането на корпоративен данък от тютюнопроизводителите в Хаджидимово
БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ


„Тези средства трябва да ги обложим, ако върнем назад с години имаме да даваме на държавата, и то много - повече от това, което сме взели. Ние за санкции имаме „шестица” - ние затова сме на първите места по корупция.

Лично мен не се е родил този, който да ме пречупи - защото съм решил да съм свободен, защото съм решил да живея свободно и честно. Както виждате съм в работно облекло, готов съм след протеста да отида на работа на полето. Всеки ако живее и работи свободно може да кажем, че в България е дошла демокрацията”, каза още Сабахлъков.

Според него, протестите в България винаги са мирни, защото сме стигнали до това ниво да мълчим. В момента всеки се страхува от собствената си сянка. „Сега в момента знаеш ли за какво алармирам – да спасим децата, които са останали. Борисов не ни оправда доверието за 10 години”, завърши тютюнопроизводителят, който протестира от 20 години и заяви, че не се е родил този, който ще го пречупи.
БГНЕС