Благоевград
Благоевград / Снимка: Община Благоевград
Регионалното управление на образованието не откри нарушения в Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград. Инспекцията бе извършена след сигнал на представители на синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ в областния център, че Центърът се управлява като частна школа от заместник-кмета Христина Шопова. 

Според Бонка Ичкова и Ирина Андонова в звеното има редица документални нарушения и двете настояха за проверки от всички възможни институции. По техни данни домакинът в Центъра получавал заплата от 1000 лева, което е повече от месечните възнаграждения на самите перподаватели. Двете синдикални лидерки се усъмниха в професионалните качества на директорката Цветанка Гаврилова и заявиха, че тя няма никакъв педагогически опит. Заради тези и други съмнения за нередности, те поискаха щателна проверка и от Министерството на образованието. 
Днес стана ясно, че проверката на просветния регионален инспекторат не е открил нарушения в звеното. Според директора Ивайло Златанов домакинът съвместявал още две длъжности - отговорник и огняр. По щатно разписание заплатата му е 529 лева, а не 1000 лева.

Директорката на Центъра за личностно и творческо развитие пък има 17 години трудов стаж. Цветанка гаврилова е преподавала хореография в Катедрата по изкуства в ЮЗУ, има бакалавърска диплома по хореографска педагогика и магистърска степен по управление на образованието.

На 1 февруари т. г. Емилия Вишанина се е пенсионирала като заместник-директор на Центъра. Тогава Анелия Николова, която е съпруга на заместник-кмета по финансите в община Благоевград - Иво Николов, от финансов контрольор става заместник-директор по административната част, като предишната й длъжност е закрита като щат. 

Според Ивайло Златанов, по стария закон в учебно заведение с до 500 деца директорът може да си назначи един заместник, а ако децата са до 1000 - двама заместник-директора.

Сега обаче няма такова изискване и е въпрос на мениджърско виждане колко заместници ще си назначи директорът на Центъра.
В звеното по списък се водят в момента 1565 деца.