Правим великденската салата с гръцки зеленчуци
Правим великденската салата с гръцки зеленчуци / Thinkstock/Getty Images
Дни преди Великден търговията на пазара в Благоевград е слаба, а цените на зеленчуците и зелените салати все още са високи, оплакват се и търговците, и клиентите.

Производителите признават, че поевтиняване няма да има поне до Гергьовден, а причината за скъпотията е студената зима и липсата на слънце. Едва след 6 май ще има поевтиняване на пролетните салати, когато на пазара ще излязат по-големи количества оранжерийни зеленчуци родно производство.

В момента се предлагат основно домати и краставици внос от Гърция, тук-там има и български, но те са почти двойно по-скъпи. Производители и търговци прогнозират, че в дните преди Великден зеленчуците ще поскъпнат допълнително с двайсетина процента.
 
Цената на доматите варира между 2,50 и 3, 50 лева, в зависимост от качеството и страната, от която идват. Краставиците също са между 2, 50 и 3, 20 лв. за килограм. Връзка репички се търгува за 0,80 лв., а зеленият лук - между 0,50 и 0,60 стотинки. 

„Хората идват и си купуват по една салата, краставица и лук. Понякога взимат и кило червени домати. Розовите се търсят по-рядко, просто защото са по-скъпи", разказват производителите.

Въпреки че родните оранжерийни зеленчуци са по-качествени, според търговците, цената, а не качеството е водеща при избора на салата за повечето благоевградчани. За разлика от цените на доматите и краставиците, зелената салата е паднала значително през последните дни. Докато преди две седмици бройка маруля вървеше по 1,50 лв. сега се продава на цена от 30 до 50 стотинки. Търговци смятат, че до великденските празници цената ѝ ще падне  още.