Пирински воеводи: Краваров, Стоянов и Ненов предадоха ВМРО
Пирински воеводи: Краваров, Стоянов и Ненов предадоха ВМРО / netinfo
Димитър Хардалиев
22665
Димитър Хардалиев
Георги Узунов
  • Димитър Хардалиев
  • Георги Узунов

Председателите на общинските ръководства на ВМРО в Благоевград и Кюстендил - Иван Стоянов и Валери Ненов, както и кметът на Банско Александър Краваров предадоха организацията на проведения през почивните дни конгрес. Това заяви лидерът на ВМРО в Гоце Делчев Димитър Хардалиев на пресконференция в Благоевград, в която участваха повечето общински председатели на ВМРО в региона, начело с бившия вече заместник-председател Борис Ячев.

На някои от тях им липсват първите седем години, а други преследват личните си интереси, като са забравили, че основателите на ВМРО са били идеалисти и революционери, а не кариеристи и предатели, допълни Хардалиев. При запазване на досегашното статукво на управлението не виждаме шанс ВМРО да просперира и категорично отказваме да участваме в подобен сценарий, каза още председателят на общинското дружество в Гоце Делчев.

Недопустимо е председателят на ВМРО да е с агентурно минало, ние категорично не приемаме такъв водач, който на среща в Благоевград преди месец сам призна, че не спазва устава на организацията, не е свиквал Национален съвет за разглеждане на важни въпроси, които впоследствие взимал еднолично, подчерта Димитър Хардалиев. 

Конгресът бе изцяло манипулиран и ще оспорваме в съда взетите на него решения, категоричен бе ексдепутатът Борис Ячев. Той уточни, че един от основните мотиви за тази стъпка е, че на форума е бил налице опит да се спечелат гласове чрез апаратни игри. Оказа се, че беше впрегнат да гласува целият организационен отдел, само дето чистачките не бяха признати за делегати, каза Борис Ячев. По думите му до момента са установени 29 нелетимни делегати, упражнили вота си, а редовен делегат от дружеството в симитлийското село Черниче не бил допуснат до залата и през цялото време стоял в коридора.

Общинският съветник и председател на ВМРО в Симитли Георги Узунов обяви, че след като централата на ВМРО не признава собственото си дружество в Черниче, прието през 2006 г., в което членуват 17 души, това ръководство не може да очаква подкрепа.

Христо Филатов от дружеството в Черниче не бе признат за делегат и му бе отнето правото на вот заради подадена от общинското ръководство протестна декларация с искане на оставката на цялото ръководство на ВМРО след катастрофалната загуба на парламентарните избори на базата на недалновидна коалиционна политика, каза още Узунов, който показа пред журналисти членските карти на воеводите от Черниче.

Ще работим за свикването на нов извънреден конгрес, искаме да се преброят структурите и членовете на ВМРО, защото разполагаме с информация за над 80 %  фиктивни структури основно от Североизточна България, чиито представители в последния момент бяха обявени за делегати на конгреса, заяви Борис Ячев.

Ние оставаме част от ВМРО и ще работим по приетите програми на областната и общинските организации и няма да допуснем създаването на нови или паралелни структури на ВМРО, подчерта Ячев.

Още коментари от Димитър Хардалиев и Георги Узунов чуйте в прикачения файл