"Пиринска магия" омагьоса София
"Пиринска магия" омагьоса София / Снимка: Димитър Тренчев
Атрактивният танцов състав „Пиринска магия“ към Народно читалище „Просвета – 1937“от известното с калните си бани петричко село Марикостиново спечели тазгодишната награда за „Стилно изпълнено хоро“ на ХІ Национален фолклорен фестивал „Хоро се вие, извива“ в София.

Провелият се в обновената спортна зала „Триадица“ фолклорен форум беше и своеобразно общонационално честване на 80-годишния юбилей на организатора – Народно читалище „Димитър Динев 1937 – София.

В надиграването се впуснаха любителски състави на читалища, танцови клубове и школи. Те представиха всички етнографски области на българското етническо землище – от Дунав до Бяло море и от Черно море до Адриатика.

Пиринските танцьори омагьосаха журито и публиката с характерната за село Марикостиново, но непредставена на сцена хореография. Тя е дело на танцовата легенда Валери Жганев, израснал от редови танцьор до педагог – хореограф. За атрактивната визия и крайния успех на победителите допринесоха и сценичните им костюми, изработени в стила на типичната за Южен Пирин белодрешна народна носия.

Освен национално признание спечелената от „Пиринска магия“ награда беше и първият „подарък“ за 80-годишния юбилей на читалище „Просвета – 1937“. А в балнеоложката корона на село Марикостиново, неговите „игроорци“ вградиха и бисер от танцовата магия на Пирин.