Паскалев внася предложение в ОбС за откриване на Център за настаняване на деца
Паскалев внася предложение в ОбС за откриване на Център за настаняване на деца / netinfo
Предложение за откриване на Център за настаняване на деца от семеен тип с капацитет 15 деца внесе в Общински съвет – Благоевград кметът Костадин Паскалев. Идеята на градоначалника е сега съществуващите Приют за безнадзорни деца и Център за работа с деца на улицата, разположени в една сграда, да бъдат закрити, а децата, които ползват техните услуги, да бъдат пренасочени към новата социална структура.

Общият капацитет на Приюта за безнадзорни деца и Центъра за работа с деца на улицата е 20 места, разпределени по 10 в двете общински звена.

Средногодишната заетост през 2007 г. е била 7 места в приюта и 3 в центъра, като през настоящата година ситуацията е аналогична, уточниха от кметството. Тези показатели налагат преосмисляне на по-нататъшното съществуване на двете услуги, е становището на общинска администрация.

Освен това предоставянето на услугите в една и съща сграда пречи за тяхното идентифициране от потенциалните потребители и техните семейства.

В същото време предоставената сграда като разгъната площ е крайно недостатъчна да се развият всички задължителни дейности и не позволява да се спазват изискванията съгласно Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца, е друг аргумент за намерението на кмета костадин Паскалев.