Отпускат 10 000 лв. от бюджета на Община Банско за инвитро процедури
Отпускат 10 000 лв. от бюджета на Община Банско за инвитро процедури / Снимка: Община Банско

Вече трета година Община Банско активно подпомага семействата с репродуктивни проблеми с приетата си програма за финансово подпомагане. Тя стартира през 2014 година, като ежегодно от общинския бюджет се отделят 10 000 лева.

Всяко семейство може да кандидатства за финансиране до 2000 лева след представяне на необходимия набор от документи. През 2014 година са отпуснати 4 000 лева на две семейства, които вече се радват на своите наследници, а през 2015 г. – 6 000 лева.

„Поради зачестилите проблеми със зачеването на деца през последните години, през 2014 година приехме Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи с репродуктивни проблеми на територията на община Банско. Считам, че отговорност на местната власт е да съдейства на семействата, които имат такива затруднения и резултатите от приетата програма показват, че макар и плахо, гражданите се обръщат към нас. Комисията, която разглежда постъпващите заявления, работи с необходимата дискретност и конфиденциалност. В този смисъл семействата, които преминават през подобни затруднения, не бива да се притесняват да се обръщат към нас. През 2015 година три семейства са подпомогнати по тази програма, а най -радващото е, че с нашата подкрепа и с божията помощ, повечето от тях вече се радват на своите рожби. За тази година вече има подадено заявление, по което предвиждаме да отпуснем 2000 лева за инвитро процедури, които вярвам ще доведат до положителен резултат”, коментира кметът Георги Икономов.