Откриха паметна плоча за освобождението на Горна Джумая
Откриха паметна плоча за освобождението на Горна Джумая / netinfo
Паметна плоча по случай 95 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония откри кандидатът за кмет на Благоевград Кирил Пендев. Издигнатият от ГЕРБ и подкрепен от КОД БГ и ВМРО кандидат е и председател на инициативния комитет за честване на годишнината.

Паметната плоча е поставена до моста на река Рилска в село Бараково до черквата. На това място на 5 октомври 1912 година са преминали части от Седма рилска дивизия, командвани от ген. Тодоров за да освободят Пиринския дял на Македония.

„Това е денят на нашето освобождение, 5 октомври е нашият 3 март. Това място и този мост са важна част от българската история”, каза на церемонията Кирил Пендев.

Откриването на паметната плоча е само първата част от серията събития по случай годишнината, обяви Захари Хаджийски, водач на съвместната листа на КОД БГ и ВМРО за кандидати за общински съветници в Благоевград. Подготвени са още издаване на подлистник разказващ историята на града, изработен е и филм за историята на Пиринския край, както и тържества.