Oткриха Културно-туристически информационен център в Благоевград
Oткриха Културно-туристически информационен център в Благоевград / Добряна Христова, Дарик - Благоевград
С водосвет откриха Културно-туристическият информационен център в Благоевград
74936
С водосвет откриха Културно-туристическият информационен център в Благоевград
  • С водосвет откриха Културно-туристическият информационен център в Благоевград

Тържествено бе открит Културно-туристическият информационен център в Благоевград днес.

На церемонията присъстваха представители на общинска администрация, на туристическия бизнес, жители и гости на града.

"Една мечта на целия екип на Община Благоевград вече е факт. Искаме туризмът да бъде един от основните приоритети по пътя за развитие на областния център. Идеята е това да е събирателен център и на студенти, и на културни институти, и на хора интересуващи се от туризъм. Истината е, че туризмът отдавна не е нощувки в хотели, туризмът трябва да бъде усещане и спомен", каза при откриване на Културно-туристическият информационен център Христина Шопова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности".

В него ще бъде предоставяна цялостна информация за Благоевград, включително и за културата в града. За работата на центъра ще съдействат представители на местния бизнес и Катедрата по туризъм към "Стопански факултет" при ЮЗУ "Неофит Рилски". За целта, в културно-информационния център ще бъдат ангажирани студенти от университетите в града.

Културно-туристическият център, който е първи по рода си в Благоевград, е изграден на площад „Георги Измирлиев” между Американския университет и сградата на Областна управа. Мястото е избрано така, че да бъде достъпно за всеки гражданин, гост и турист на Благоевград.

Центърът е поредната стъпка на общинското ръководство за разширяване на туристическите услуги и превръщането на Благоевград в търсена туристическа дестинация. В тази връзка наскоро бе учреден и Консултативен съвет по въпросите на туризма под ръководството на кмета Атанас Камбитов, който има за цел да насърчи фестивалния туризъм и да развие поклонническия туризъм.

Сред ангажиментите на консултативния съвет е да се погрижи за създаване на богата информационна банка и разнообразни рекламни материали, които ще се предлагат в центъра.

Културно-туристическият информационен център ще работи шест дни в седмицата, с изключение на понеделник. По време на тържественото откриване бе отслужен и водосвет от благоевградските свещеници Андон Шавулев и Петър Стефанов.

В звуковия файл: Христина Шопова