Общински съветници искат в Благоевград да има омбудсман
Общински съветници искат в Благоевград да има омбудсман / Снимка: Община Благоевград
Общинските съветници от ПП "Партия на Зелените“ искат да се проведе процедура за избор на обществен посредник за територията на община Благоевград. Своето предложение за това те са изпратили до кмета, председателя на Общински съвет и общинските съветници. 

„Считаме, че общественият посредник е важна фигура за нашата община, тъй като функциите, които изпълнява се използват от широк кръг граждани и със своите правомощия може да приема жалби от хора, свързани с дейността на държавни и общински институции и други органи и организации. Общественият посредник ще съдейства за спазване правата и законните интереси на местните жители пред органите на местното самоуправление и местната администрация“, смятат от Партията на зелените в Благоевград.

От 2012 г. в Благоевград няма избран обществен защитник. За това местните парламентаристи предлагат да се проведе процедура за избиране на лице, което да изпълнява тази длъжност.„Нещо повече - за справка в сайта на община Благоевград е видно, че липсва годишен отчет след 2010 година на обществения посредник, както и че има график на приемно време и работните дни и часове, припомнят вносителите на идеята - Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и Васил Александров.

Преди две години  председателският съвет реши да не предлага на ОбС - Благоевград процедура за избор на обществен посредник. Тогава стана ясно,че единственият кандидат за омбудсман Петя Георгиева Гюрова - Петрова, няма законово право да участва в процедурата. Тя е била обществен посредник в два последователни мандата на Общински съвет - Благоевград, 2003-2007 година и 2007 - 2011 година, а съгласно разпоредбите едно лице не може да бъде избирано за обществен посредник за повече от два последователни мандата.

До сега в  Общински съвет са проведени няколко процедури за избор на обществен посредник. Последното неуспешно гласуване се състоя преди почти пет години.  Причината бе, че  нито един от четиримата кандидати за поста не спечели необходимите 25 гласа на местните парламентаристи. Кандидатите тогава бяха  бившата юристка на Митница Благоевград Зоя Димитрова, Александър Мановски, Любка Начева и Снежана Ангелова.