Община Разлог прекрати две договора за концесии на  водоеми в Бачево
Община Разлог прекрати две договора за концесии на водоеми в Бачево / Снимка: Вероника Атанасова
Община Разлог прекрати два договора за концесия на водоеми, намиращи се в местността „Ръждавец”, в землището на село Бачево със столичната фирма „ ВАС РЕЗЕРВ” ООД. Решението бе взето по време на сесията на  местния парламент, а предложението за прекратяване на концесионните договори бе от кмета инж. Красимир Герчев.

Причината за това е пълно неизпълнение на инвестиционната програма от фирмата-концесионер.

Едната концесия е за водоем с площ от 38,652 дка, като концесионерът през първите две години е трябвало да вложи в обекта 35 954 лева, а до края на концесията още 43 500 лева. Другата концесия  е за водоем с площ от 32,191 дка, като общият размер на инвестициите по концесионния договор са в размер на 79 454 лева. Нито една от тези суми не е заплатена на Община Разлог. Фирмата е внесла  общо 5 000 лева, представляващи еднократното концесионно плащане  при сключването  на двата договора.

Освен неизпълнението на инвестиционната програма, концесионерът не е изпълнил и задължения като поддръжка и управление на обектите.

Договорите за концесията между Община Разлог и „ ВАС РЕЗЕРВ” ООД са сключени през 2009 година за срок от 15 години. През годините за стопанисването  на водоемите са се грижили кметство Бачево и Община Разлог, тъй като  усилията на общинското ръководство   да се свърже с концесионера са  безуспешни.