Община Благоевград подписва договор за подмяна на ВиК мрежата в Грамада и Старо Струмско
Община Благоевград подписва договор за подмяна на ВиК мрежата в Грамада и Старо Струмско / netinfo
Договорите за подмяна на водопроводните и канализационните мрежи в кварталите "Старо Струмско" и "Грамада" ще бъдат подписани днес, съобщи на пресконференция кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Стойността на проекта за "Грамада" е 8 581 720 лева, а за "Старо Струмско" - 2 991 272 лева.

След проведена процедура за избор на проектите е избрана фирма "Монолитстрой", която е поела ангажимента да приключи с ремонтните дейности до началото на следващия зимен сезон, а не както е по договор за 12 месеца, обяви още Паскалев.

Чрез проектите ще се реконструира цялата ВиК мрежа в двата квартала, като в Старо Струмско ще бъде изградена и канализация. Очаква се до края на месеца да бъде започнато и изпълнението по проектите след като Община Благоевград преведе авансово по 10 процента от сумата и за двата обекта.

След реконструкцията на ВиК мрежата в Благоевград ще бъде възстановена и пътната настилка. Паскалев поясни още, че тя няма да бъде напълно обновена, защото за това са необходими още около 9 000 000 лева.

Градоначалникът отчете факта, че реконструирането и полагането на ВиК мрежа ще причини неудобство на живеещите в кварталите, но изрази надежда, че гражданите ще проявят разбиране.

"Към момента в тези квартали много често подаването на вода прекъсва и това създава проблеми на живеещите там", категоричен е кметът.

ВиК мрежата ще бъде реконструирана и в кварталите от 25-ти до 42-ри. Договорът за това вече е подписан и се очаква изпълнението на проекта да започне в началото на февруари.

Ремонтните работи ще приключат до края на юни, като ще бъде подменена и уличната и тротоарната настилка.