Няма опасност от зараза заради болната от менингит учителка
Няма опасност от зараза заради болната от менингит учителка / снимка: Sofia Photo Agency
Няма опасност от зараза заради болната от менингит учителка
63555
Няма опасност от зараза заради болната от менингит учителка
  • Няма опасност от зараза заради болната от менингит учителка

Опасността да се разболее някое от 25-те деца, които са имали пряк контакт с починалата учителка, е под 1 %, поясни за Дарик държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той допълни, че детската градина е затворена по-скоро за успокоение на родителите. Кунчев призна, че в своята практика не е имал случай подобна остра инфекция да бъде предадена по въздушно-капков път. Годишно у нас се регистрирали не повече от десет подобни тежки случаи на менингит.

„В моята практика не си спомням да е имало предаване от болен на някой близък. Или ако е имало, те са били в много, много тесен контакт. Трябва да е било в домашни условия, да е имало контакт много часове - само тогава има някаква опасност. Така че за тези деца на практика за нас е ясно, че нищо няма да се случи, но са много притеснени родителите. Поради което са предприети мерки да се затвори градината, изследвали сме ги всички, така или иначе ще излязат резултатите утре. Най-близките контакти - тези 25 деца от нейната група, са профилактирани. Аз лично нямам никакви притеснения за тях, защото досега не сме имали случай на предаване", обясни Кунчев.

Той добави, че изострянето на болестта зависи от конкретния организъм.

„Всяка пролет имаме 2-5 до десет много тежки случая и смъртността е наистина много висока - 70-80%. Още първите симптоми са с кръвоизлив в надбъбреците и мълниеносно за 24-48 часа си отиват и почти не можем да помогнем. Това е въпрос на шанс и най-вероятно на някакъв срив в имунитета на отделния човек", каза още експертът.