Нинова пита здравния министър по какви критерии е решавано за диспансерите
Нинова пита здравния министър по какви критерии е решавано за диспансерите / снимки: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Нинова пита здравния министър по какви критерии е решавано за диспансерите
32765
Нинова пита здравния министър по какви критерии е решавано за диспансерите
  • Нинова пита здравния министър по какви критерии е решавано за диспансерите

 

Народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова ще отправи парламентарно питане до здравния министър Анна-Мария Борисова за критериите, по които е решавано преструктурирането на диспансерите в Благоевград. Това съобщи самата тя след среща с управителите и персонала на четирите областни диспансера.

В някои градове беше установено дублиране на здравни дейности и въпреки това се запазват и диспансерът, и болничното отделение, но тук се закрива кожнно-венерическият диспансер при положение, че в болницата не се извършва подобно специализирано лечение, коментира Нинова.

 

 

Към заповедта на министър Борисова за изготвянето на областна здравна карта, която бе получена в края на миналата седмица в Районния център по здравеопазване, има приложение, в което се посочва, че от диспансерите в Благоевград като самостоятелно здравно заведение се запазва единствено Областният диспансер по психични заболявания, обясни депутатът.

Това решение не е приемливо за екипите на диспансерите по онкологични, кожно-венерически и белодробни заболявания, които смятат, че преминаването на дейността им към МБАЛ - Благоевград ще бъде за сметка на жителите на цялата област, както и на нуждаещите се от специализирано лечение в съседния Кюстендилски регион, каза Корнелия Нинова.

Според нея по този казус трябва да има гласност, защото проблем има и начинът за решаването му не е този, предприет от Министерството на здравеопазването.

Нинова съобщи пред медиите и за законодателната инициатива, която ще предприеме, с внасяне на предложение в парламента за удължаване на срока за пререгистрация на диспансерите до края на годината, за да имат време ръководствата им да подготвят необходимата документация.

В цяла България въпросът с диспансерите е решен, навсякъде общинските съвети подкрепиха самостоятелното съществуване на тези лечебни заведения освен в нашата област, подчерта Нинова.

И в икономически план - аргументът, че преминаването на диспансерите към МБАЛ - Благоевград заради икономия, не работи, тъй като и четирите лебечни заведения са печеливши, изтъкна като контрааргумент на здравното ведомство депутатът. По думите й не е сериозно и твърдението, че така ще се намали администрацията, защото с тази дейност се занимавант едва по 3-4 души в диспансер.

В юридическо отношение решението за диспансерите също не е издържано, тъй като здравният министър няма право да се разпорежда с дружества, които са 100 % общинска собственост, заяви народният представител от Коалиция за България.

Корнелия Нинова обяви, че цялата отговорност за бъдещето на диспансерите е в ръцете на Общинския съвет и призова парламентаристите от всички политически сили да се отнесат отговорно към решението си на сесията на 24 септември, като защитят интересите на хората, които са гласували за тях.