дърва за огрев
дърва за огрев / Снимка: Дарик, архив
Недостиг на пелети и дърва за огрев в Благоевградско отчитат търговците на отоплителни материали в навечерието на новия зимен сезон.

В складовите бази в областния център продажбата на пелети върви по списък и се налага клиентите да чакат по около седмица за доставка. 

Подобна е ситуацията и с дървата - букови и дъбови. Според Иван Ризов, търговец на отоплителни материали, в момента нормално върви търговията с въглища - от мините в региона, както и вносния домбаски кюмюр. Въглищата държат миналогодишните цени и не се очаква поскъпване.

1/3 от планираните количества дърва на ЮЗДП са купени от домакинствата

Подобно нещо обаче не може да се твърди за пелетите и дървата за огрев, при които повишението е осезаемо от над 10%.

В момента кубик дърва се предлагат за 85-90 лева, но цената може да надхвърли и 100 лева. Пелетите пък, които напоследък са все по-предпочитани от домакинствата за отопление, в момента гонят цена от 290 лева без ДДС. 

46 кубически метра дърва задържани за седмица в ЮЗДП

"Надявам се пазарът на дърва да се урегулира и да можем да отговорим на потребностите на клиентите. Факт е, че в момента търсенето е по-голямо от предлагането", коментира Ризов.

От ЮЗДП увериха, че към 13 октомври са реализирани 123 402 пространствени кубически метра дърва за огрев на домакинствата в териториалните поделения на държавното предприятие. Количествата са предоставени на 15 713 домакинства. Това е повече от половината от  предвидените количества за този отоплителен сезон.

"ЮЗДП изпълнява своите ангажименти. Тази година имаме готовност да предоставим на домакинствата 200 000 пространствени кубически метра дърва за огрев", заяви Снежана Паскалева от пресцентъра на ведомството.