/ IStock
Съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура-Благоевград и защитата на подсъдим, обвинен за извършено от него престъпление - за финансови операции със средства, придобити чрез компютърни измами, съобщиха от обвинението.

Две години затвор за хасковлия, помагал в телефонна измама

Подсъдимият е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че през месеците от октомври 2015 г. до февруари 2016 г. получил и държал парични средства, за които знаел, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Било му известно за компютърни измами, извършени в чужбина и не попадащи в юрисдикцията на България.

Сумите, които получавал във валута в личната си банкова сметка, открита на физическо лице, му били превеждани от Гърция. Впоследствие той извършвал финансови операции, като нареждал банкови преводи с получател в Нигерия.

19-годишен измамник остава в ареста

Освен това теглил суми в брой. Деянията били извършени от него в гр. Благоевград и столицата. По сходен начин и за същите цели подсъдимият използвал и банковите сметки на представляваните от него търговски дружества, регистрирани в Република Сейшели.

Общият размер на паричните суми, придобити от компютърни измами, и с които подсъдимият извършил финансови операции, възлиза на 155 132,22 лева, 664 437 евро и 196 960 долара САЩ.

С определение на съда на него му е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 29 000 лева.