197 са кандидат-депутатите в Пиринско
197 са кандидат-депутатите в Пиринско / Снимка: Дарик, архив
Най-възрастният кандидат за народен представител в Благоевградска област е на 82 години. Това стана ясно от вписаните в РИК-Благоевград депутатски листи, за чиято регистрация вчера изтече крайният срок. Най-младият кандидат за 44 Народно събрание от Пиринско пък е на 23 години.

Иначе общо кандидатите за депутати от региона са 197 на брой. Те са разпределени в 21 листи на партии и коалиции. Има и един независим кандидат за народен представител.

Най-късата листа е на БДЦ - тя се състои само от един кандидат, а най-дълги са листите на ГЕРБ и БСП-За България - с по 22-ма кандидати.

По-голяма част от водачите на депутатските листи в Пиринско са познати лица от политическата сцена. Листата на ГЕРБ очаквано се води от заместник-председателя на партията Цветан Цветанов.

БСП заложи на журналиста Тома Томов. Отборът на ВМРО се води от Атанас Стоянов, който е заместник-председател на Красимир Каракачанов. Обединението между Реформаторите и Глас народен избра за водач на пиринската депутатска листа да бъде Димитър Делчев. Нова република ще се представлява в областта от водача Трайчо Трайков, а АБВ и Движение 21 влизат в изборната битка тук с водач Владимир Елезов.

Оспорвана ще бъде надпреварата между ДОСТ и ДПС. Листата на Движението за права и свободи се води от Делян Пеевски, а партията на Лютви Местан заложи на Хюсеин Хафъзов.

Водач на политическа партия Воля е Теменуга Първанова. Според председателя на РИК-Благоевград Мартин Бусаров в депутатската листа на партията на Веселин Марешки в Пиринско само един кандидат е с адресна регистрация в Благоевград. Останалите са с адрес Варна, Добрич и други населени места.