Над 30 бъдещи майки и татковци се включиха в училището за бременни на „Еврофутбол” в Благоевград
Над 30 бъдещи майки и татковци се включиха в училището за бременни на „Еврофутбол” в Благоевград / netinfo
Над 30 бъдещи майки и татковци се включиха в училището за бременни на „Еврофутбол” в Благоевград.

То се проведе вчера в зала 5 на Общината в рамките на благотворителната кампания на букмейкърската къща „Ние чакаме бебе”.

Инициативата намери привърженици не само сред бъдещите майки, но и сред техните силни половинки. Петима татковци се престрашиха да нагазят в считаната за женска материя и доказаха подкрепата си към своите любими и бъдещите си деца, като също посетиха училището.

В продължение на повече от два часа всички те черпиха от безценния опит на акушерката Елена Василева от София.

Лекцията за първите дни от появата на бебето се оказа изключително интересна за присъстващите, които взеха активно участие в нея с редица въпроси. Всички получиха безценното помагало - дневник-календара за бъдещи родители на “Еврофутбол”, който систематизирано и достъпно дава информация за 40-те гестационни седмици от протичане на бременността. На тях първи в града беше предоставена и новоиздадената информационна брошура „Аз ще ставам майка” с правата на здравноосигурените бременни жени.

За най-активните и любознателни родители “Еврофутбол” бе приготвил специални подаръци – комплект от детски магазини, и рекламни сувенири на българския букмейкър.

Петрич е следващата спирка на пътуващото училище за бъдещи родители. То гостува в града утре, 5 - и април, от 11.00 ч. в залата на местната общинска администрация.

На следващия ден - 6 - и април, обучението ще се проведе и в Разлог със същия начален час в конферентната зала на местната болница. Благоевград, Петрич и Разлог са сред допълнителните 12 града, включени в продължението на кампанията „Ние чакаме бебе” на „Еврофутбол”. Негови домакини тази седмица бяха Перник и Кюстендил.

Следващите спирки на пътуващото училище за бъдещи родители са: Плевен – 12 април, Добрич – 18 април, Шумен – 19 април, Търговище – 20 април, Хасково – 20 април и Русе – 26 април.

В други две населени места се провеждат хепънинги за популяризиране на здравословната бременност. Първият от тях беше на 26 март 2008 г. в Стара Загора. Темата “Най-масовата гимнастика за бременни” събра 19 бъдещи майки и много гости, които забавлявайки се научиха повече за това какво могат да направят, за да износят и родят здрави бебета.

Следващият хепънинг на тема “Най-голямото мерене на кореми” ще се проведе във Варна на 16 април от 10:30 ч. в ПФОЕ МОЛ Варна, ет. 2. За всички присъстващи отново ще има много интересни игри, музика и разнообразни награди: дневник – календари; сувенири от “Еврофутбол” и специални подаръци.

Втората част на кампанията “Ние чакаме бебе” ще продължи до 30 април 2008 г. До тогава ще е и целевият тираж на Държавната парично–предметна лотария - “Набиране на средства за повишаване на информираността на бъдещите родители за здравословен начин по време на бременност”, който е част от проекта “Печелиш и помагаш”. Единичната цена на билетите е 1 лев.

Тегленето на целевия тираж ще се извърши на 30 април 11 % от набраните средства от продадени билети ще бъдат използвани за подпомагане на каузата.

Кампанията “Ние чакаме бебе” е част от мащабния социален проект “Печелиш и помагаш”, който “Еврофутбол” реализира от началото на миналата година. Той подпомага различни наболели и важни за обществото теми, по които няма достатъчно информираност или подкрепа в страната ни. През първата част от кампанията, която стартира на 23 януари и продължава до 19 март, букмейкърската къща осигури провеждане на училища за бременни в 15 града в страната и хепънинги за популяризиране на здравословната бременност в 3 населени места. Издаден е на хартия и в електронен вариант дневник – календар с полезна информация за периода на бременността. Дневникът се разпространява безплатно на различните инициативи от „Ние чакаме бебе”.

Кампанията се осъществява в партньорство с Фондация „Помощ за благотворителността в България”.