На язовир Стойковци край село Логодаж ще се лови риба срещу такса
На язовир Стойковци край село Логодаж ще се лови риба срещу такса / Снимка: dariknews.bg, архив

На язовир "Стойковци" край благоевградското село Логодаж вече ще се лови риба срещу такса. Новите правила се въвеждат от арендаторите на водоема - братята Милен и Венцислав Методиеви от София.

Новите правила се въвеждат, след като стана ясно, че "Напоителни системи" е отдало под наем язовира за срок от 10 години срещу 24 000 лева годишна аренда. Търгът първоначално притесни кметовете на села в общината, които изразиха страховете си, че може да бъде спрян свободният достъп до водоема и земеделците в района да останат без поливна вода.

Няколко дни по-късно, след среща с арендаторите и изпълнителния директор на "Напоителни системи" Галина Панайотова, те обявиха, че няма драма с решението да бъде отдаден под наем язовир "Стойковци".

Шефката на дружеството уверила управниците и местните хора, че вода за напояване на земеделските земи край язовира ще има, тъй като „Напоителни системи" ще продължи да се занимава с тази дейност.

Но за рибарите правилата ще бъдат нови.

„Таксата за риболов няма да е висока. От години сме в тази сфера, стопанисваме и други язовири в страната. Предвиждаме през март ще зарибим язовира с пъстърва, толстолоб и бял амур. Ще ползваме само част от водоема за садково стопанство за отглеждане на риба", коментира за Дарик наемателят на водоема Милен Методиев.

Той и брат му имат идея да превърнат мястото край Логодаж в привлекателна туристическа дестинация. Предвижда се да има дори ресторант, който да посреща клиенти с прясна риба. В язовира пък ще има лодки и водни колела за разходки на гостите.

Кметовете на селата край водоама няма да пречат на инвестиционните намерения на арендаторите.

„Най-важното бе да се гарантира вода за поливане на земеделските земи за нуждите на местното население, а това бе направено. Ако се наруши думата им, сме готови да реагираме", предупреди кметът на село Логодаж Пламен Червенков.