/ Снимка: Камерна опера-Благоевград
Служители на Камерна опера-Благоевград призоваха благоевградската общественост и представителите на местната власт за спасяването на културния институт. Това стана днес на импровизирана среща с част от общинските съветници, след като извънредната сесия се провали поради липса на кворум.

В БСП притеснени за бъдещето на Камерна опера-Благоевград

Заседанието се провали, след като повече от половината общински съветници отказаха участие. Преди два дни съветниците от ГЕРБ дори излязоха с декларация, че няма да присъстват, тъй като, според тях, казусът се политизира и се ползва за „кух пиар” от други политически сили. Тяхното предложение бе съдбата на Камерна опера да се разгледа в отделна точка на редовната сесия в края на този месец.

Днешното заседание не се състоя, но в залата присъстваха дългогодишни представители на операта, които превърнаха несъстоялата се сесия в пресконференция. Те поставиха проблемите на културния институт на вниманието на 15-те общински съветници и медиите. Творците признаха, че през последните години операта е в застой, почти няма нови представления, а приходите й са почти нулеви.

Христина Шопова: Никой няма да закрива Камерна опера

Те обвиниха за това състояние вече бившия директор Петър Радевски, който управлява операта през последните 5 години. Според тях вината за плачевното състояние на института е и на настоящия директор Милослава Йорданова.

Според Лина Ангелова, оркестрант в Операта, културният институт е в летаргия заради лошия мениджмънт. Тя отхвърли обвиненията, че музикантите и служителите не са спазвали трудовата дисциплина. 

Солисти и музиканти настояха да се направи всичко възможно да се запази статутът на Камерна опера, която е единствена по рода си в цяла Югозападна България.

Те искат общинското ръководство да проведе конкурс за избор на директор, който да съживи дейността на операта и да начертае дългосрочна визия за развитие на културния институт.

Присъстващите на сесията общински съветници призоваха за обществен дебат за съдбата на Камерна опера-Благоевград.