Македонснски кметове дебатират регионалното развитие на форум в Разлог
Македонснски кметове дебатират регионалното развитие на форум в Разлог / снимка: Община Разлог

21 кметове от Македония взеха участие в българо-македонски форум „Регионално развитие”, проведен в Разлог. Целта на работната среща бе да се представят българските политики и практики за регионално развитие и механизмите за стимулиране на междуобщинското и регионалното партньорство.

Сред дебатираните теми бяха още достъпът на общините до структурните фондове на Европейския съюз с акцент върху добрите практики, допуснатите грешки и извлечените поуки при работата с оперативните програми и проектите за трансгранично сътрудничество. Инициативата за провеждането на форума е на Сдружението на югозападните общини.

Македонснски кметове дебатират регионалното развитие на форум в Разлог
netinfo

Целта ни е да предизвикаме една дискусия с колегите от Македония, да обменим мнения, идеи и виждания по отношение на външното развитие на общините както територията на Югозападна България, така и на територията на Източна и Югоизточна Македония, заяви кметът на Разлог инж. Красимир Герчев. Според него отношенията между България и Македония трябва да бъдат базирани на добросъседството и ползотворния диалог, за да може регионът да се развива.

Експертите от общинска администрация представиха няколко успешни инициативи, които се реализират на територията на община Разлог – проекта за Местна инициативна група по подхода Лидер, проекта „По пътя на ранното християнство”, проекта за регионално депо – Разлог, както и проекта, изпълняван в партньорство между общините Разлог, Банско, Белица, Якоруда.

Македонснски кметове дебатират регионалното развитие на форум в Разлог
netinfo

Голяма дискусия предизвика презентацията на тема „Прилагане на публично-частното партньорство в създаването на нов дом за стари хора в община Разлог”, в която бе акцентирано върху децентрализацията на социалните услуги.

Македонските кметове разгледаха Разлог, посетиха Младежкия център в града и Дневния център за стари хора.