/ Исторически музей
В Общинския исторически музей на град Гоце Делчев, ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ пресъздадоха обичаите, свързани с най-големите зимни празници Бъдни вечер и Коледа в Неврокопско.

Облечени в народни носии, младежите представиха пред свои връстници и гости традиционната подготовка и подредба на празничната трапеза. За приготвянето на ястията се погрижиха ученици от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, професия „Готвач“.

Група коледари изпълниха автентични песни и наричания за здраве и берекет. Накрая стопаните и коледарите отправиха празнични пожелания за благополучие през Новата година.

Исторически музей
Снимка: Исторически музей

В музея се проведе ежегодния конкурс за изработване на традиционни сурвачки. В него участваха ученици от пети клас от трите основни училища и ПМГ „Яне Сандански“ в града. Жури от музейни специалисти и специалисти от читалище „Просвета 1865” отличи най – добре представилите се и връчи награди, осигурени от Община Гоце Делчев.

Победители в отделните категории станаха: Александра Татанова от Трето основно училище „Братя Миладинови” - за сурвачка, направена най-близо до народната традиция; Любомира Парапанова от Второ основно училище “Гоце Делчев” - за най-богато украсена сурвачка и Симона Георгиева от Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” - за проявено най-голямо творчество и атрактивно представяне.