Красимир Герчев
Красимир Герчев / Снимка: Община Разлог

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев ще внесе днес предложение в общинския съвет да му бъде даден мандат за стартиране на преговори  с МРРБ и ВиК оператора за преразглеждане единната цена на питейната вода в област Благоевград.

Ако искането му бъде одобрено от местните парламентаристи преговорите ще са в посока коригиране на влязлата от 1 януари нова цена на водата и  по- справедливото й формиране. 

Градоначалникът ще настоява общините  да бъдат разделени на групи и въз основа на индивидуалните им активи във ВиК сектора и разходите за поддържането им, да бъде определена единна цена. Идеята му е в първата група да попадат общините, които имат пречиствателни и помпени станции за питейна вода и пречиствателни станции за отпадни води. Във втората група  да бъдат общини, които имат само пречиствателни съоръжения за отпадни води, какъвто е случаят с община Разлог и третата  за общини, където няма изградени такива съоръжения.

Според Красимир Герчев ако се постигне успех при преговорите новото  формиране на цените ще  доведе до понижаване цената на питейната вода в много от общините, в това число  и Разлог.   

Изготвен от предварителен вътрешен анализ показва, че цената определена за Разлог е несправедлива, тъй като заради наличието на пречиствателна станция в града цената е максималната.