/ ЮЗУ
В Югозападния университет „Неофит Рилски“ днес официално бе открита класна стая „Конфуций“, която е предназначена за провеждане на обучение по китайки език и различни инициативи, свързани с китайската култура. Домакините от Филологическия факултет към университета посрещнаха гостите със символичен подарък – китайска монета за късмет.

Церемонията стартира с презентация, с която деканът на факултета проф. д-р Магдалена Панайотова разказа накратко за сътрудничеството между Югозападния университет и университети в Китай. Проф. Панайотова отбеляза, че покриването на критериите за тази класна стая са изпитание, което факултетът и университетът са преодоляли с търпение, упоритост и много желание.

Тя припомни, че обучението по китайски език във висшето училище стартира преди четири години и оттогава Филологическият факултет организира различни китайски инициативи – ново китайско кино, литературни премиери, честване на китайската нова година, пролетен фестивал, обучения по бойни изкуства и представяне на източната кухня.

Студентите, посещаващи курса по китайски език, изненадаха присъстващите с изпълнение на китайски поеми и песни, с което показаха наученото до момента.

Приветствие към гостите отправиха зам.-ректорът на университета проф. д-р Антони Стоилов, както и специалните гости – г-жа Чен Ин, завеждащ отдел „Образование“ в посолството на Китайската народна република в България и проф. ГъДжъцян, директор на института „Конфуций“ от китайска страна.

Класна стая "Конфуций"
Снимка: ЮЗУ

Проф. Стоилов изрази удовлетворението на ръководството на Югозападния университет, че има възможността да предлага на студентите и на гражданите в региона да изучават китайски език и китайската култура. От името на посолството на Китайската народна република поздрав към домакините и гостите отправи г-жа Чен Ин.

Тя отбеляза, че студентите изучаващи китайски език ще станат отлични кадри, готови да работят за сътрудничеството между Китай и България. Г-жа Ин увери, че китайското посолство ще продължава да подкрепя преподаването на китайски език в България.

„Днес откриваме първата класна стая „Конфуций“ в Югозападна България. Надяваме се, че с откриването й ще допринесем за възможността още повече хора да се докоснат до китайския език и култура“, каза директорът на института „Конфуций“ проф. ГъДжъцян. Той сподели, че високо цени усилията, които полага ръководството на Югозападния университет за популяризирането на китайската култура.

По повод откриването на китайската класна стая са получени поздравителни адреси от кмета на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов, от ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. д.ик.н Стоян Денчев и от други образователни и научни институции.