Изследвайте се за остеопороза!
Изследвайте се за остеопороза! / netinfo
„Останете високи, говорете открито за здравето на вашите кости” е мотото на тазгодишната кампания за борба с остеопорозата.

Като най-младото социално значимо заболяване остеопорозата е на трето място по разпространение като всяка трета жена и всеки пети мъж получават остеопорозна фрактура през своя живот, обяви на пресконференцията говорителят на Асоциация „Жени без остеопороза” Антоанета Титянова по повод Свтовния ден за борба с остеопороза – 20 октомври.

Превантивните мерки срещу заболяването са оценка на личния риск чрез попълване на едноминутен тест, спазване на здравословно хранене, физическа активност, съобразена с възрастта и състоянието на организма, каза гинекологът Бойко Терзийски. Той поясни, че допълнителни важни фактори за предпазване от остеопороза са консултациите с личния лекар и измерването на костната плътност. Тревожен е фактът, че в Благоевград за последния месец от остеопороза са заболели две деца под 18-годишна възраст.

В Седмицата за борба с остеопороза жителите в областния център могат да се изследват в ДКЦ, стая 414 и 416, чрез специален апарат - декса, който е най-добрият в измерването на костната плътност. Пациентите ще бъдат преглеждани с 40% отстъпка - вместо 48 лева те ще плащат 18 лева по-малко.

Инициативите по повод Световния ден за борба с остеопорозата се провеждат от РИОКОЗ – Благоевград, РЦЗ и Центъра по остеопороза в областния център.

В Младежкия дом са изложени хранителни добавки, свързани с профилактиката и лечението на остеопорозата.