/ ЮЗДП
Югозападното държавно предприятие ще отбележи традиционната Седмица на гората с множество прояви в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска и Ловешка и Пазарджишка. Тази година седмицата се открива на 2 април под мотото: „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“, като продължава и след Великденските празници.

Акцент в програмата на ЮЗДП са масовите залесявания с участието на деца. В рамките на образователната инициатива „Растем заедно с нашата гора”, в дните от 10-13 април във всички териториални поделения са планирани залесявания и образователни дейности с ученици.

За поредна година се организира националната инициатива „Лесовъд за един ден“, която ще се проведе в „ДЛС Осогово” и горските стопанства в Дупница, Благоевград и Катунци съвместно с РДГ Благоевград и Кюстендил.

Чрез занимателни беседи и интерактивни игри над 170 ученици от началния курс на обучение ще научат повече за лесовъдската професия, за горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

На 3 април служители на ЮЗДП и „ДГС София” ще залесяват горски територии в софийския квартал Абдовица след проведена санитарна сеч на тополи по поречието на р. Искър. С акцията започва възстановяването на първите 4 декара освободени площи, които ще бъдат засадени с едроразмерни фиданки от акация, червен дъб и топола.

Същия ден, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете източна туя, аризонски кипарис, червен дъб, кестен, птиче грозде и са произведени в горския разсадник на стопанството.

На 4 април, от 10.30 часа, в землището на с. Брежани продължава засаждането на нови 4 декара с фиданки от питомен кестен. В рамките на съвместната инициатива на ЮЗДП, „ДГС Симитли” и Сдружение „Хора и традиции” ще участват и лесовъди ветерани от Благоевградска област. Същия ден ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХГ, ИАГ, партньорски организации, журналисти.

Залесяване е предвидено на 10 април на територията на Стара Кресна, където през август миналата година опустошителен пожар унищожи хиляди декари иглолистни и широколистни насаждения по протежение на Кресненското дефиле.

На 12 април в района на „ДГС Рилски манастир” ще залесяват участниците в неформалната среща на генералните директори по горско стопанство в ЕС под надслов „За зелена обединена Европа“. Там ще е и пресконференцията на ЮЗДП, на която ръководството ще представи свършеното през изминалата година и ще очертае приоритетите до края на 2018-та година.    

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.