Искат по-високи евросубсидии за родните земеделци
Искат по-високи евросубсидии за родните земеделци / снимка: Дарик - Благоевград, Стефан Колев

Предстоят много сериозни анализи, дебати и участия на всички нива в рамките на ЕС и в страната за съгласуване на национална позиция за общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 година. Това обяви пред Дарик зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

По думите на Боянова земеделието е от най-важните общностни политики, като България не стои встрани от този процес и в министерството се работи активно, за да се защити позицията на страната ни.

"България ще отстоява запазването на бюджета на сегашното ниво на финасиране на земеделците, като трябва да бъде гарантиран и стабилен. Страната ни ще иска изравняване на субсидиите които получават българските земеделски производители с тези в другите европейски страни" , категорична е зам.-министър Боянова.

Освен това страната ни ще бъде против ренационализацията на селскостопанската политика, и тя трябва да остане обща политика на Европейския Съюз.

Зам.-министър Боянова и евродепутатът Мария Неделчева стартираха в Благоевград първата от поредицата дискусии на тема "Земеделие и политика - връзката си ти", която е част от обществения дебат за общата селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2014 - 2020 година.

Дискусията се организира по идея на българския евродепутат Мария Неделчева с партньорството на централата на ПП ГЕРБ, Министерството на земеделието и храните, Copa-Cogeca и Асоциацията на земеделските производители в България.

В рамките на днешната среща, в първата част се обсъдиха бъдещите промени на ОСП във връзка с Директни плащания, агроекологични плащания, плащания за необлагодетелствани райони - размер, бюджет за България, възможни ограничения, критерии, възможност за изравняване на субсидиите между старите и новите страни-членки, секторна политика и пазарни механизми за подкрепа на различни браншове.

Другите теми по които изразиха своята позиция зам.- министър Боянова и евродепутата Неделчева са развитие на селските райони в страната, възможности за подобряване на конкурентоспособността в земеделието и горския сектор, опазване на околната среда, подобряване качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика, както и възможности за преработвателната промишленост.