/ Фейсбук
Жители на Разлог искат да се инициира провеждането на референдум за отделяне и обособяване на общинско В и К. Според тях, по този начин ще може да се регулира цената на природния ресурс и да се спре предвиденото увеличение от догодина, което предвижда кубик вода в Благоевградска област да струва около 2 лева.

Водата и в Кресна поскъпва

"Настояваме да бъде свикана извънредна сесия на общинския съвет, на която да се разгледа нашето искане. Надяваме се кметът и местният парламент да ни подкрепят", заяви Димитър Марков, който е водач на протестите срещу поскъпването на водата. 

Според него с общинско ВиК дори има шанс живителната течност да поевтинее. „Смятам, че и общинско дружество може да кандидатства по европейски програми за финансиране. Това не означава, че като сме в тази Асоциация по ВиК, ще има пари от Европа. Напротив, сега няма пари, защото Асоциацията и в момента не е консолидирана. И като няма пари от Европа, затова се налага това увеличение на водата, което за нас е цинично. При нас водата е гравитачна, на самотек, дето има една дума - ние вода газим”, каза още Марков. 

Цената на водата обсъдиха на сесия в Разлог

Той разкри, че вече няма да има протести на пътя, защото няма смисъл всяка седмица да са там. Още повече, че протестиращите вече са чути и видени от хората. „Три седмици протестирахме, сега започваме по друг начин - ще задвижим процедурата по свикване на референдум, ако се наложи.

Вярвам, че хората ще искат да се отделим от ВиК-Благоевград, защото това е проблем от 15 години. Още при предишния кмет Любен Татарски, който беше поел тази инициатива, се събра подписка, но нищо не се случи”, допълни Димитър Марков.

В Сатовча също искат отделяне от ВиК-Благоевград и създаване на общинско водно дружество. Общинският съвет там вече взе решение за свикване на местен референдум по този въпрос.