Хаджигаев: Не правим калиграфски упражнения върху избирателните списъци
Хаджигаев: Не правим калиграфски упражнения върху избирателните списъци / архив

Областният управител Костадин Хаджигаев изпрати официално писмо до медиите, чрез което опроверга твърденията на областния лидер на БСП Емил Костадинов, че със знанието на областните управители се се готви манипулиране на вота за предстоящите избори на 12 май. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

По повод изказване на областния лидер на БСП и водач на листата на КП „Коалиция за България“ в Пиринско Емил Костадинов и замесване на институцията Областен управител в манипулация на предстоящия вот за народни представители, който ще се проведе на 12 май 2013 г., съм длъжен да взема отношение по следното:

Областният управител и неговата администрация спазват стриктно законовите разпоредби и се придържат към не политизиране на институцията. Мога да заявя, че изборния кодекс, решенията на ЦИК и решенията на МС са достатъчно детайлни и конкретни  и по никакъв начин не дават съмнения за манипулация на вота.

Няма как да се извършват „калиграфски упражнения върху избирателните списъци“, защото такива не се съхраняват в Областна администрация Благоевград. Работните списъци пристигнаха на 27 март 2013 г. към 16:00 часа  и в следващите два дни бяха разпределени и предоставени по общини.

Що се отнася до избирателните списъци те се изготвят в МРРБ / Министерство на регионалното развитие и благоустройството/ и когато бъдем уведомени, че са готови за получаване, съвместно с РИК ще ги предоставим на 14 /четиринадесетте/ общини на територията на Област Благоевград.

По отношение на разпределението на книжа и бюлетини, до сега са били и ще бъдат канени всички медии, като разпределението се извършва съвместно с РИК-Благоевград.

Искам да отбележа, че по време на провеждане на консултации с партиите за сформиране на РИК, ясно апелирах партиите да не се „заиграват“ с институциите, относно техническата организация, за манипулации на изборите и ясно заявих позицията си за прозрачност, относно действията на Областна администрация Благоевград.

Сметнах за коректно да поискам обяснение от г-н Костадинов, преди да му отговоря и чрез Вас. В телефонен разговор, лично той поясни, че изводите му не са базирани на впечатления от действията на Областна администрация и не визира Областния управител на Благоевград.

Моля партиите и коалициите от партии, участници в предстоящия вот, да се въздържат от коментари върху морала и стабилитета на институциите.



Областен управител на Област Благоевград