Графа ще пее за празника на Банско
Графа ще пее за празника на Банско / Снимка: Община Банско
По случай предстоящата 105-годишнина от Освобождението на град Банско, Общината е подготвила едноседмична празнична програма, с която да бъде отбелязана паметната дата.

Честванията ще започнат на 29 септември с представянето на новата книга на артиста и писател Константин Икономов – „Домислици“. Останалите културни събития, предвидени в програмата, са прожектирането на тематични ленти, посветени на историята на Банско в рамките на Кинопанорамата „Банско – назад във времето“, гостуващата изложба „Ний сме достойни лаври да берем“, както и юбилейният концерт на танцов клуб „Силвана денс“.

В чест на празника, Музеен комплекс-Банско предвижда Ден на отворените врати, а по традиция самодейците към Читалище „Никола Вапцаров“ и техните ръководители отново са подготвили вълнуващ спектакъл за своята вярна публика. „Цветовете на времето“ ще представи пъстротата и колорита на месния фолклор – симбиоза от музика и танц, като ще бъде проведено и любопитно дефиле на автентични носии, грижливо пазени в семейните скринове и сандъци.

Програмата за отбелязване на 22 септември в Кюстендил и Дупница

За децата също е помислено. Спортен празник „Децата на Банско спортуват и се забавляват“ организират спортните клубове в града. На стадион „Св. Петър“, насърчавани от треньорите в различните дисциплини, децата ще спортуват и играят на открито, като, разбира се, за най-добрите ще има и награди. Традиционният риболовен турнир „Детето риболовец без дрога“ отново е част от празничната програма, а за малките киномани ще бъдат прожектирани любими анимационни филми.

Кулминация в честванията на празника на Банско ще бъде концертът на обичания от малки и големи – Графа, който ще гостува на планинския град със специално подготвена програма.