Гоце Делчев
Гоце Делчев / Снимка: Маргарита Петкова
Кореняци неврокопчани, хора, които обичат закътаната красота на четирите общини в този край на България, приятели и ценители на автентичния фолклор и добрата стара българска кухня, ресторантьори, хотелиери, двамата местни депутати Богдан Боцев и Димитър Гамишев, кметовете на Гоце Делчев и Хаджидимово – Владимир Москов и Людмил Терзиев, председателят на ОбС – Гоце Делчев Ангел Гераксиев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, известни юристи, лекари, журналисти, архитекти, художници се събраха в събота вечер в новопостроен комплекс край с. Балдево на първата инициатива на фондация "Неврокоп 1".
 

Гоце Делчев
Снимка: Маргарита Петкова


Заедно с песните на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, с изпълненията на самодейците от Брезница, Баничан и Хаджидимово, всички опитаха огледна и чорбажийска баница, ръчно правен царевичен кус-кус, сарми с листа от цвекло, комбарник, еко боб, саралия, печено агне, макарина.
 

Гоце Делчев
Снимка: Маргарита Петкова


Тази първа инициатива на фондация "Неврокоп 1" е насочена към обединение на хората в района на общините в Гоцеделчевско, които търсят своето развитие и желание да правят бизнес в областта на туризма. Както председателят Васил Чилев разкри, специален акцент в дейността на фондацията е създаването на условия за реализация на младите хора, затова и щандът на специалностите по сладкарство и готварство на професионалната гимназия „ Пейо Яворов“ бе най-голям и най-посетен.

Известните тъпани и цървули, които се изработват в с. Дъбница, също бяха намерили място в съботното мини изложение, а млади момичета взеха първите си уроци по плетене на уникалните баничански чорапи.