Специализираната болница за онкологични заболявания в Благоевград е на ръба на фалита
Специализираната болница за онкологични заболявания в Благоевград е на ръба на фалита / Снимка: Дарик, архив
Специализирана болница за онкологични заболявания в Благоевград е на ръба на фалита и до края на годината може да спре работа. Това ще остави хиляди пациенти от Югозапада без лечение, алармира хирургът д-р Владимир Таковски.
Причината е тежкото финансово състояние на здравното заведение и наложените лимити от здравната каса, обясни той.

В момента има наложен лимит от здравната каса от 15 000 лева за хирургичното отделение на онкологията.

"Ако някой може да издържа едно хирургично отделение с такава сума, нека да заповяда. Освен това ни наложиха лимит и на отделението по химиотерапия и лъчетерапия, което е връх на глупостта", категоричен е д-р Таковски.

Другият проблем е оогромното текучество на кадри - лекари и медицински сестри. Ако процесът не спре, болницата няма да може да покрие минималните изисквания за здравен персонал и догодина няма да може да сключи договор със здравната каса.

Хирургът прогнозира, че до края на годината специализираната болница ще бъде закрита. Това ще остави без лечение хиляди болни пациенти от Благоевградска и Кюстендилска област.

На последната сесия на общинския съвет в Благоевград бяха отпуснати 160 000 лева от общинския бюджет за онкологията. Финансовата помощ бе спешна и наложителна, тъй като доставчик на лекарства бе блокирал банковите сметки на здравното заведение.

Това обаче е временна мярка и ако държавата не преразгледа отношението към специализираното лечебно заведение, онкоболните в Югозапада ще останат без лечение, предупреди д-р Владимир Таковски.