До края на месеца канализацията в с. Баня ще бъде реконструирана на 100 %
До края на месеца канализацията в с. Баня ще бъде реконструирана на 100 % / снимка: baniabg.com

До края на месеца ще приключи изграждането на канализационната мрежа на село Баня със средства, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от Община Разлог. Това е вторият етап от проекта, който стартира през 2009 г. и остана недовършен поради липса на финансиране.

През 2008 г. Община Разлог кандидатства в строителното министерство за финансиране на проект за изграждане на канализационната мрежа на село Баня чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). В проведена обществена поръчка бе избран изпълнител на договор за строителството на обща стойност 1 200 000 лв., с който ПУДООС сключи договор за финансиране на първи етап – 500 000 лв. припомнят от кметството в Разлог.

След въвеждането в експлоатация на изградените клонове, Община Разлог отправи искане към ПУДООС за финансиране на втория етап, но поради липса на финансови средства проектът бе замразен за неопределено време.

През октомври тази година кметът инж. Красимир Герчев успя да договори финансиране за доизграждане на канализацията на село Баня, като подписа споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездно предоставяне на 253 000 лева.

Фирмата изпълнител на строителството Обединение „Миле инженеринг – Хидрострой - Юг” продължава изграждането на главен канализационен клон на ул. „Баненска буна” с дължина 4,5 км и включването на около 60 жилищни сгради към канализационната мрежа в село Баня.

Предстои започване на строителни дейности и по ул. „Шестнадесета” и ул. „Тринадесета”, напълно изградена е канализацията на ул. „Неофит Рилски”. С осигуреното финансиране от МРРБ се решава на 100% проблемът с канализационната мрежа в с. Баня.