До 31 - и март подават годишните отчети по отпадъците в РИОСВ
До 31 - и март подават годишните отчети по отпадъците в РИОСВ / netinfo
31 - и март е крайният срок за подаване на годишните отчети по отпадъците в РИОСВ – Благоевград. Това съобщиха от инспекцията.

Този срок е регламентиран с Наредба № 9 за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъци, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационни документи и на закритите обекти и дейности.

Задължения по тази наредба имат всички лица и фирми, чиято дейност е свързана с образуване и/или третиране на отпадъци.

Наредбата е в сила от 01 януари 2005 година и тя се прилага с цел получаване на пълна и достоверна информация за дейностите по отпадъци.

Годишните отчети се изпращат за заверка в срок до 31 март на текущата година и се отнасаят за предходната. Един от екземплярите се изпраща в РИОСВ, вторият се подава в общината, на чиято територия се намира площадката с отпадъци, а третият остава на съхранение в лицето, отговорно за управлението на площадката.

Съгласно Закона за управление на отпадъците с имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лева се наказва едноличен търговец или юридическо лице, което не води отчетност или не предоставя информацията за управление на дейностите по отпадъци.