/ СЮЗО
Деца от Дневния център „Зорница“ в Благоевград, техни възпитатели, членове на Сдружението на пенсионерите от града и екипът на Сдружението на Югозападните общини поставиха заедно основите на пилотна крайградска градинка за плодове и зеленчуци в село Дъбрава.
 
„Ти предложи. Кмете, направи“ е новата инициатива на кмета Камбитов

Всяко от децата получи възможност да посади свое бадемово дръвче под вещото ръководство и напътствия на по-опитните си „колеги градинари“ от Сдружението на пенсионерите. Дръвчетата бяха „осиновени“ от младите градинари, като поставени табелки указват кой е техният осиновител. Така децата и семействата им ще имат възможност да посещават градинката и по-нататък, за да обгрижват и следят как се развива тяхното дръвче.
 
След това смесената група градинари засади листни зеленчуци в предварително подготвени издигнати лехи - спанак, различни видове салата и лук. Засадиха се и ягоди, които са сред любимите плодове на децата. Накрая всички се поздравиха за добре свършената работа, като по стара българска традиция попяха и поиграха в чест на новата градинка.
 
Стартира процедура за изграждане на видеонаблюдение в Благоевград

След здравата работа и грижи, очакваме богата реколта, с която градинарите да се похвалят и да почерпят. Инициативата се провежда в рамките на Проект „Градско земеделие за промяна в градовете: управленски модели за подобряване на институционалния капацитет и социалното включване“, финансиран от Транснационална програма „Дунав“ на Европейския съюз.

Сдружението на югозападните общини е един от 13-те партньора по проекта, а Благоевград е един от шестте пилотни района за градско и крайградско земеделие, наред с общини от Чехия, Унгария, Румъния, Черна гора и Словения.