Дебнат кандидат-кметове на Благоевград за купуване на гласове
Дебнат кандидат-кметове на Благоевград за купуване на гласове / снимка: Дарик - Благоевград

Движение за национално единство и спасение организира национална инициатива „ДНЕС помагаме! ДНЕС алармираме!”.

От сдружението призовават всички граждани, които желаят, да дойдат в изборните дни - 23 и 30 октомври с личните си автомобили и заедно, солидарно и доброволно да помогнат на хората в неравностойно положение като ги придружат да стигнат безпрепятствено до избирателните секции.

Гражданите, които искат да се включат в инициативата, могат да се обърнат към приемните на движението във всички областни градове. За Благоевград приемната е на адрес ул. „Пере Тошев” 3, тел. 0887 26 26 95, на които ще се приемат обаждания всеки ден от 9.00 до 18.00 ч. до изборните дни.

В изборните дни - 23 и 30 октомври, на посочените адрес и тел., доброволци ще приемат и сигнали за евентуални нарушения на изборния процес. Те ще бъдат изпращани на Общинската избирателна комисия. "ДНЕС" апелира към гражданите да не се страхуват и да се обаждат ако са станали свидетели на такива нарушения. По този начин ще следи дали кандидатите за кмет изпълняват поетите ангажименти чрез подписаното в началото на този месец Споразумение за политическа почтеност и толерантност. 248 кандидати за кмет от цялата страна, от които шест от Благоевград поставиха подписа си под документа, който ги задължава: да водят предизборната кампания почтено, толерантно и открито и да отхвърлят всички действия, насочени към уронването на доброто име и авторитета на опонентите; да не използват служебното си положение и да не злоупотребяват с власт срещу политическите си опоненти; да не участват в практики, свързани с купуване на гласове и всички други действия, които могат да опорочат изборите и да поставят под съмнение вота на избирателите.