Дадоха зелена светлина на депото в Бучино
Дадоха зелена светлина на депото в Бучино / Дарик - Добрич

Висшият експертен съвет към МОСВ даде зелена светлина на депото за отпадъци край Благоевград

Висшият експертен съвет към Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина на проекта за регионално депо край Благоевград. На заседание на съвета, на което днес присъства лично кметът д-р Атанас Камбитов, бе оповестено решение, с което се одобрява реализацията на значимия проект. След като работата по проекта бе започната от екипа „Камбитов“ в края на 2011 година, днес окончателно бе потвърдено, че той е безопасен за околната среда. В решението си експертите подчертават, че депото „няма вероятност да окаже отрицателно въздействие върху природните местообитания“, като предписват и конкретни мерки при изграждането му, за да не се замърси природата в района.

Изграждането на регионалната система за управление на отпадъците, чиято приблизителна стойност е около 13 800 000, ще предотврати налагането на санкции от Европейския съюз и последващото неколкократно увеличение на таксата за битови отпадъци на благоевградчани.

Справка показва, че до ноември 2011 година не са направени никакви постъпки от страна на община Благоевград за изграждане на депото. Поради тази причина от 4 години благоевградчани плащат отчисления за всеки тон отпадъци годишно, които в момента възлизат на 34 лева за всеки тон. Изчисленията на специалистите показват, че догодина отчисленията ще достигнат до 44 лева за тон отпадъци, ако не започнат дейностите по изграждането на депото.

Обикновените хора не усещат директно върху гърба си тези санкции, защото такса смет не се повишава, но те са за сметка на общинския бюджет, т.е. вместо за асфалтиране на нови улици и за изграждане на нови детски градини, данъците на благоевградчани изтичат за плащане на санкции. Реализацията на проекта означава, че тези финансови тежести ще отпаднат, а спестеният паричен ресурс ще се насочи към други важни дейности за благоустрояването и облагородяването на града. Екопарафът на депото гарантира и, че таксата за битови отпадъци няма да бъде увеличена и семейният бюджет на благоевградчани ще бъде облекчен.

След решението на Висшият експертен съвет към МОСВ единственият проблем за изграждане на депото е неговото финансиране. Ако проектът беше влязал в правителствената програма "Региони в растеж", стартът на строително-монтажните дейности можеше да бъде даден още до края на тази година.