ЧЕЗ настоява за 10,5% увеличение на цените на тока от 1 юли
ЧЕЗ настоява за 10,5% увеличение на цените на тока от 1 юли / netinfo

Увеличение на цените на тока с 10,5% от 1 юли тази година предлагат от ЧЕЗ България. Новите цени за разпределение и снабдяване с електроенергия ще бъдат публикувани утре и предстои да бъдат разгледани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Предложението за поскъпването на тока е пряко свързано с реалните разходи за изпълнение на задълженията ни по лицензия, необходимостта от нови инвестиции за модернизация на електроразпределителната инфраструктура и компенсиране на завишените цени за закупуване на електроенергия от когенерационни централи, аргументират искането си от дружеството.

В предложението на ЧЕЗ са калкулирани 90 млн. лева за инвестиции в инфраструктура, което е близо 27% повече в сравнение със заложените от ДКЕВР 71 млн. лева годишно. В условията на разрастващата се икономическа криза ЧЕЗ Разпределение България АД ще продължи да развива електроразпределителната мрежа, подобрява качеството на разпределителната услуга и поставя в центъра на своята дейност удоволетвореността на клиентите, обявяват от дружеството.

В искането на ЧЕЗ Електро България за нови цени на електроенергията са отразени и по-високите цени за когенерация, които ДКЕВР прие в края на 2008 г. От нарастването им ЧЕЗ Електро България ще загуби 6,6 млн. лв само за първото полугодие на 2009 г.

ЧЕЗ настоява за цени, които да покриват направените разходи и да предоставят възможност за достатъчно инвестиции в мрежата. През миналата година увеличението на цената бе разпределено основно към преносната мрежа и централите.

От дружеството се надяват да не се повтори ситуацията от миналата година, когато от общото увеличение от 14% само 1% е останал в ЧЕЗ.

Средномесечната консумация на домакинствата на територията на Западна България е около 188 кВтч (включително дневна и нощна тарифа). За тази консумация средната сметка при настоящите цени е около 23 лв./месечно без ДДС на месец. Средното увеличение за домакинство с новите цени е 3 лв./месечно без ДДС.