Четири деца от дома в Благоевград – с решения за пълно осиновяване
Четири деца от дома в Благоевград – с решения за пълно осиновяване / снимка: Община Благоевград, архив

Четирима възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Свети Николай Мирликийски” в Благоевград фигурират в регистъра за осиновяване на Агенцията за социално подпомагане през месец ноември. Децата от благоевградското социално заведение - две девойки и две момчета, вече са вписани в решения за пълно осиновяване, за които се предприемат специални мерки, съобщават от агенцията.

Специалните мерки за осиновяване на деца със здравословни проблеми, специални нужди или настояща възраст над 7 години са заложени в Наредбата за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване.

Според публикуваната на сайта на АСП информация през месец ноември са вписани общо 9 деца. Четири от тях са от Благоевград, по две деца от Варна и Враца и едно от Русе.

Децата от благоевградския дом са две момичета – на 14 и на 17 години, както и две момчета – на 13 и на 15 години. Всички са с нормално нервно-психическо развитие, без психични отклонения, с добри комуникативни умения, е посочено в регистъра на АСП.

За деветмесечието на 2010 г. са утвърдени 150 приемни семейства в цялата страна. 25 от тях са доброволни, а 125 – професионални приемни семейства. Настанените деца за периода са 216.