Бум на туристи в село Баня за Великден
Бум на туристи в село Баня за Великден / Снимка: Вероника Атанасова
На 100% е заета легловата база в разложкото село Баня за Великден. Това съобщи кметът на населеното място Мария Юрганчева. Освен от  наши туристи, селцето ще бъде окупирано от македонци и руснаци.

По думите на Юрганчева, от година на година гостите се увеличават, като важен фактор за това са достъпните цени за нощувки и тукашните  минерални извори и басейни.

В семейните хотели и къщите за гости цената за нощувка варира между 10 и 15 лева на човек. В луксозните хотели за Великден се предлагат празнични пакети  с включени закуска, вечеря и част от екстрите, предлагащи съответният хотел. Според хотелиерите в селото, Баня се утвърждава като един от големите спа центрове в България.

Юрганчева заяви, че гостите на населеното място са изключително доволни от предлаганите услуги и продукти в туристическия бранш, а доказателство за това е сериозния ръст на туристите, което е радващо. Тя  подчерта, че Баня е единственото населено място в страната, което празнува 4 дни Великден. Също така тя отбележи, че  на четвъртия ден от  Възкресение Христово ще бъде осветен въженият мост в местността Света Варвара, който през 2015 година бе отнесен от придошлите води на река Места и бе прекъснат достъпа до параклиса и изворите с лечебна минерална вода. Мостът е възстановен с общински средства, а стойността му възлиза на 30 000 лева.

За доброто настроение на жителите и гостите, местното читалище съвместно с кметството са подготвили богата празнична програма за Великден, а също така в четвъртък ще бъде открита  етнографска изложба.