Близо 40 000 лв. инвестирани за видеонаблюдение в благоевградските училища
Близо 40 000 лв. инвестирани за видеонаблюдение в благоевградските училища / netinfo

Близо 40 000 лв. са инвестирани за охрана на общинските училища в Благоевградско през миналата и настоящата година чрез монтирани видеокамери, съобщиха от кметска администрация. В рамките на общинската програма "2009 г. - година на детето" със система за вътрешно видеонаблюдение се снабдиха всички училища на общинска издръжка за сумата от 35 600 лв., а в ЦДГ №11, която през 2008 г. бе обновена за над 141 000 лв., е монтирано и външно видеонаблюдение, уточни заместник-кметът Валентин Василев. 

Преди да бъде засилен охранителният режим в ЦДГ №11 в община Благоевград са получавани множество сигнали за посегателства върху дворното имущество, които след поставянето на камерите са преустановени. 

55 000 лв. е общият финансов ресурс на общинската програма за детето. Предвидени са средства за стимулиране на ученици с доказани високи резултати,  за участие на деца в национални образователни и културни прояви, както и за дейности на Младежкия дом, ОДК, Центъра по изкуствата.

В рамките на програмата на 24 май тази година за пръв път кметът на общината Костадин Паскалев връчи на 22 деца награди за високи училищни и извънкласни постижения.

Част от програмата е и проектът “Моят красив училищен двор”, в който ученици от всички благоевградски училища участваха със свои архитектурни и творчески проекти, отчете още заместник-кметът Валентин Василев.

В седмицата от 16 до 21 март учители, ученици и родители с предоставени от общината материали боядисваха огради и спортни съоръжения, почистваха зелените площи и засаждаха нови растения. Общо 310 декоративни и 70 иглолистни дръвчета, 800 цъфтящи и 200 вечнозелени храсти, 2 500 корена жив плет и 320 кг. тревно семе предостави общинското ръководство в рамките на училищната акция за пролетно почистване.

Учебните заведения получиха и по около 40 кг боя за освежаването на оградите и съоръженията в дворовете. Кметът на община Благоевград  награди отличилите се училища и ученици в реализацията на инициативата “Моят красив училищен двор” с предметни награди. По проекта беше изградено и шахматно поле като награда за най-оригинална идея в конкурса.