Благоевград посреща Коледните празници с богата културна програма
Благоевград посреща Коледните празници с богата културна програма / netinfo
Благоевград посреща Коледните празници с богата културна програма
68649
Благоевград посреща Коледните празници с богата културна програма
  • Благоевград посреща Коледните празници с богата културна програма

Богата културна програма е подготвена по повод Коледно-новогодишните празници в Благоевград, стана ясно на нарочна пресконференция днес. Тази година инициативите по повод предстоящите празници ще преминат под мотото "Да бъде светлина". От Общината, съвместно с културните институции в града, са предвидили празнични мероприятия и във всички квартали на Благоевград.

Освен това със специална програма ще бъдат изненадани социалните домове, както и Детско отделение в болницата в областния център. Светлините на елхата, която е поставена на площад "Георги Измирлиев", ще бъдат пуснати на 5 декември от 19.00 часа, като преди това е предвидено празнично шествие. По време на празничната вечер се очаква да пристигне и Дядо Коледа, а начинът по който това ще стане се пази в тайна от Общинска администрация.

По всяка вероятност обаче Белобрадият старец ще дойде на празничната сцена по нетрадиционен начин, миналата година той се спусна с въже от покрива на сграда на Общината. На срещата стана ясно още, че на 10 декември стартира инициатива под мотото "Часът на приказния разказвач", като всяка вечер от 18.00 часа във фоайето на Общината, благоевградски актьори ще четат на децата коледни приказки.

"Фоайето ще бъде така пригодено, че на децата да им е уютно, ще пият какао, чай и ще ядат курабийки", каза Христина Шопова, директор дирекция "Хуманитарни дейности".

Ден преди това - на 9 декември, ще бъде открита и Работилницата на Дядо Коледа, в рамките на която ще бъдат изработени различни произведения на изкуството. На 17 декември пък ще бъде избран "Спортист на годината", като церемонията стартира в 19.00 часа в зала "Скаптопара".

За 31 декември пък е предвидена богата музикална програма, с участието на Амсамбъл "Пирин" и местни фолклорни певци.

В звуковия файл: Христина Шопова - Директор на дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Благоевград.

Пoдробности около празничните инициативи може да чуете в следобедната програма на Дарик радио - Благоевград.