Бизнесменът Янудов съди благоевградската митница
Бизнесменът Янудов съди благоевградската митница / netinfo

Известните в Пиринско баща и син Милчо и Ангел Янудови оспорват в съда наказателно постановление на митницата в Благоевград, което е в размер на 1 170 000 лева.

През лятото на миналата година фирмата на Янудови - "Проминвест", е внесла чрез митническа измама два тира с над 18 тона тютюн от Македония през ГКПП-Златарево.

В официалните документи внесеният тютюн бил деклариран от Янудови като необработен, с цел неплащане на акциз, митни сборове и ДДС, се сочи в наказателното постановление на благоевградската митница. Инспекторите са наложили и санкция в размер на 23 000 лева.

Според инспекторите, фирма "Проминвест" е декларирала неверни данни. Проверка доказва, че внесеният от Македония тютюн е бил обработен напълно и е бил годен за директно производство на цигари. Съгласно този тарифен номер на внесената стока, Янудови дължат акциз 1 170 000 лева.

Ангел Янудов, който е управител на "Проминвест", не се яви днес по делото в Районния съд в Благоевград. Един от упълномощените адвокати на бизнесмена е представил преди заседанието болничен лист, в който сочи, че има травма на единия крак и това възпрепятства явяването му по делото.

Процесът, заведен по искова жалба на Ангел Янудов, продължава през месец септември.