Разлог
Разлог / Снимка: Община Разлог
Бюрото по труда в Разлог стартира проект „Работа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. Целта на проекта е преодоляване на регионалните диспропорции на пазара на труда и повишаване на заетостта и трудовите умения на безработни лица  от райони с високо равнище на безработица над средното за страната през предходните 12 месеца. Друга цел е повишаване на икономическата активност, както и подобряване достъпа до заетост за търсещите работа безработни лица и активиране на неактивни лица чрез предоставяне на възможности за включване в различни форми на обучения и заетост. 

Директорът на Дирекция „ Бюро по труда”-  Разлог - Марияна Тренчева, поясни, че по проекта могат да участват работодатели от частния сектор, общински администрации и общински предприятия. Тя допълни, че за четирите общини Разлог, Банско, Якоруда и Белица ресурсът е 300 работни места. В това число за района на Община Банско работните места са 24, за Община Разлог- 43, за Община Белица- 128 и за Община Якоруда- 105.

Към настоящия проект приоритетно се подпомагат работодатели от публичната администрация, които ще бъдат допуснати до участие без преминаване на оценка от съвета за сътрудничество. Останалите, които са реален сектор ще преминат през обсъждане от съвета за сътрудничество най- вероятно през следващата седмица.

Тренчева сподели, че заявленията от работодателите вече са подадени и подчерта, че има голям интерес. За Община Якоруда са подадени 50 заявления от реален сектор за 196 работни места, за Община Белица подадените заявления са 49 за 306 работни места, за Община Разлог 17 заявления за 50 работни места и за Община Банско 4 заявления за 11 работни места. Като общо заявените работни места са 736 от 124 работодатели, което надхвърля почти два пъти броя на определената квота.

Целева група са безработни и неактивни лица. Минимум 2/3 от включените лица в дейностите по проекта при един работодател трябва да бъдат от следните приоритетни групи: дълготрайно безработни лица и новорегистрирани като безработни лица, които по информация от Национална агенция по приходите не са работили през предходните 12 месеца.  Продължителността на проекта е до 2019 година.

Иначе регистрираните безработни лица в Дирекция „Бюро по труда”- Разлог са 4 797 или 18,8%. От тях от община Разлог са 768, Община Банско – 453, Община Белица- 1885 и от Община Якоруда- 1691.