Банско представя местните традиции, обичаи и фолклор през летните месеци
Банско представя местните традиции, обичаи и фолклор през летните месеци / Снимка: Община Банско
Културни вечери „Традиции и изкуство” – един уникален проект на община Банско, който разнообразява престоя на туристите, запознавайки ги със съхранените  местни традиции, обичаи и фолклор. От 23 юни до 3 септември банскалии ще демонстрират местните традиции, обичаи и фолклор.
Две поредни години, по време на активния летен сезон, Община Банско със съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров” организират културните вечери. В продължение на повече от два месеца Посетителският  информационен център се  превръща в своеобразен форум на банската култура.

Жителите и гостите на курортния град  имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат  позабравени вече занаяти  и умения  - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия  и дърворезба. Тъкането на разбой в  музей „Велянова къща” е една от атракциите, заложени в програмата, която успява  да пренесе хората в друг отминал свят - автентичен и цветен.

Демонстрациите  се съпровождат  от фолклорни състави от населените места на територията на община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство, изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.

За запалените по народните песни и танци, в читалище „Никола Вапцаров” ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Така тръгвайки си от Банско, гостите на града да могат да се похвалят с научена автентична банска песен или някое традиционно хоро. 
 

Банско представя местните традиции, обичаи и фолклор през летните месеци
Снимка: Община Банско


Посещавайки организираните от Музеен комплекс - Банско еднодневни турове до археологически комплекс  „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотуровете в комплекса, любознателните посетители на курорта ще могат да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района. А образователните интерактивни игри „Деца в музея" подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен  център,   организирайки изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Не са забравени и феновете на киното. В ПИЦ – Банско ще се прожектират различни филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и литературен свят.